Ce este implantul dentar?
Implantul dentar a aparut din nevoia de a inlocui un dinte lipsa. Inainte de dezvoltarea implantului dentar, pacientii cu edentatii in zonele terminale aveau doar optiunea protezarii mobile. Implantul dentar este compus din 2 segmente, unul intra-osos (implantul dentar propriu-zis) si unul intra-oral (bontul protetic si coroana dentara).

De ce sa alegi implantul dentar?
Implantul dentar este un surub din titan care se monteaza in oasele maxilare (mandibula sau maxilar). Procesul de vindecare post implant este numit osteointegrare si presupune conectarea implantului cu tesutul osos.
Tratamentul de electie in cazul unui dinte lipsa este fara indoiala implantul dentar. Chiar si atunci cand vorbim despre un dinte intermediar si s-ar putea opta pentru o punte fixa pe dinti, prin inserarea unui implant, dintii adiacenti raman indemni, astfel durata lor de viata este crescuta. O punte dentara fixa implica slefuirea dintilor vecini, indicatia fiind ca la 5 ani aceasta sa fe schimbata.
Fara indoiala, cel mai important avantaj al unui implant dentar este acela ca transmite, ca si dintele natural, forta masticatorie osului suport. Astfel, pacientul va percepe rezistenta opusa la masticarea alimentelor asemanator cu cea a unui dinte natural.
Rata de succes a unui implant dentar este de 97%.
Implantul dentar asigura pacientul ca poate manca orice cu incredere. Un implant dentar poate inlocui un dinte lipsa sau in cazul in care toti dintii maxilari sau mandibulari lipsesc, cu ajutorul a 4 sau 6 implanturi se poate face o protezare fixa. Numarul de implanturi care pot fi inserate depinde de oferta osoasa a pacientului. Cu cat este efectuata mai repede protezarea postextractional, cu atat sansele de pastrare a osului sunt mai mari.
Daca va aflati in situatia de a avea un dinte lipsa, implantul dentar poate reprezenta pentru dumneavoastra solutia de a va recastiga increderea in sine, in redescoperirea placerii de a manca ce doriti si sa va recapatati zambetul. Implanturile dentare sunt usor de mentinut, printr-o igiena dentara buna asa cum aveti grija si de dintii naturali.
Nu ezitati sa ne contactati pentru o consultatie cu medicul nostru specialist in care va vom oferi mai multe optiuni de protezare fixa cu ajutorul implanturilor de ultima generatie.
Cum decurge inserarea implantului dentar?
Procedura prin care se insera implantul dentar este una strict chirurgicala. Acesta este proces complex realizat de medicul nostru chirurg dento-alveolar cu pregatire in implantologie cu o experienta de peste 8 ani.
Pentru ca aceasta manopera chirurgicala sa decurga perfect este necesar ca un anumit protocol terapeutic sa fie urmat. Inserarea implanturilor este o interventie care se adreseaza pacientilor care si-au pierdut unul sau mai multi dinti si isi doresc inlocuirea lor printr-un dinte artificial care sa aiba aceleasi beneficii ca un dinte natural.

Cand sunt indicate implanturile dentare?
Implanturile dentare sunt o solutie buna pentru tine daca:
- ai un dinte sau mai multi dinti lipsa
- osul alveolar permite inserarea unui implant sau a unei augmentari (aditii) osoase
- nu prezinti afectiuni care pot afecta integrarea implantului
- vrei sa-ti imbunatatesti aspectul fizic, vorbirea si masticatia
- nu esti fumator sau esti dispus sa renunti la acest viciu
Care pot fi problemele care pot interveni dupa inserarea unui implant dentar?
In general, implantul dentar are extrem de putin contraindicatii absolute (ex. formatiuni patologice: chisturi, tumori; afectiuni osoase, diabet zaharat necontrolat). De asemenea in prezent, varsta pacientului nu mai reprezinta un impediment ca in trecut.
Riscurile care pot intervenii in timpul interventie si dupa aceasta:
- infectii
- afectarea structurilor anatomice din vecinatatea implantului (dinti vecini, vase de sange)
- afectarea nervilor din vecinatatea implantului care pot cauza durere, amortirea zonei, senzatie de furnicaturi la nivelul dintilor naturali, gingiilor, buzelor sau obrazului
- afectarea sinusului maxilar, atunci cand implantul este inserat la nivelul maxilarului superior
Cum sa te pregatesti pentru interventie?
Planificarea pentru un implant dentar se realizeaza cu ajutorul unei echipe interdisciplinare care este formata din mai multe specializari (chirurg dento-alveolar, protetician, stomatolog generalist).
Analizele si examenele colaterale necesare sunt:
- radiografii dentare, computer tomograf si modele de studiu
- istoricul medical al pacientului (tratamentul luat de pacient in cazul unei afectiuni cronice)
- planul de tratament
In functie de situatia pe care pacientul o prezinta, se va decide impreuna cu acesta de cate implanturi are nevoie, daca se va opta pentru punte realizata pe implanturi sau se va proteza prin implanturi fiecare dinte lipsa.
Pentru ca in timpul interventie pacientul sa nu resimta discomfort, se poate opta pentru anestezie loco-regionala, sedare sau anestezie generala. In functie de tipul de anestezie la care veti fi supus, veti primi indicatii daca puteti sa mancati si sa beti lichide inainte de interventie. In general, pacientii nostri aleg anestezia loco-regionala datorita eficientei maxime a anestezicelor folosite. Daca alegeti anestezia cu sedare sau generala, este indicat sa aveti pe cineva care sa va insoteasca.
La ce sa va asteptati in timpul interventiei?
Pregatirea pentru aceasta procedura necesita de cele mai multe ori mai multe etape (protocol terapeutic):
- extractia dintilor distrusi (unde este necesar)
- pregatirea osului alveolar pentru implanturi prin grefe osoase (unde este necesar)
- inserarea implanturilor dentare
- osteointegrarea si vindecarea
- protezarea propriu-zisa a implanturilor prin plasarea bontului si a coroanei dentare
Intreaga procedura poate dura mai multe luni de la inceput pana la sfarsit. Aceasta perioada este necesara pentru vindecarea osului si depunerea unuia nou la nivelul alveolei postextractionale. In functie de situatia fiecarui pacient, anumite etape pot fi combinate, astfel timpul de astepare sa scada.
Inserarea propriu-zisa a implantului
Dupa administrarea anesteziei, chirurgul va efectua o incizie la nivelul crestei alveolare pentru a expune osul. Alveola pentru implant este realizata cu ajutorul fiziodispenserului la care se ataseaza frezele corespunzatoare. Frezele au mai multe dimensiuni si sunt folosite succesiv, pana cand alveola pentru implant ajunge la lungimea si latimea dorita. Alveola va avea aceeasi dimensiune ca si implantul care va fi plasat in osul maxilar. In timpul forarii alveolei, fiziodispenserul foloseste ser fiziologic pentru a exclude posibilitatea necrozei osoase din timpul procesului. De aceea, pe tot parcursul procedurii va fi folosit un aspirator chirurgical performant.
Odata atinsa lungimea si latimea dorita a alveolei, cu ajutorul fiziodispencerului sau a unei chei, medicul implantolog va insuruba implantul in os. Dupa insurubarea acestuia, gingia este alipita si suturata.
Pentru a ajuta la succesul integrarii implantului dentar, este necesara o colaborare eficienta pacient – medic dentist cu urmatoarele recomandari:
- In primele 4 zile evitati alimentele cu consistenta dura, picante, fierbinti sau reci, alegand alimente moi. Evitati bauturile alcoolice si acidulate.
- Dupa interventie puteti manca dupa ce va disparea efectul anesteziei si este de preferat sa o faceti pe partea opusa
- Postimplant, pentru a gestiona durerea, se administreaza ibuprofen 400mg/12 ore timp de 3 zile. De asemenea trebuie sa respectati si antibioterapia prescrisa de medicul stomatolog
- Igiena dentara se poate relua din ziua urmatoare a interventiei, cu periaj si apa de gura (se clateste usor). De asemenea, este recomandat sa folositi un gel pentru a ajuta vindecarea plagii (Gengigel) pe care sa-l aplicati de 3-4 ori pe zi
- In ziua interventiei evitati efortul fizic intens
- Dupa interventie este normal ca zona respectiva sa se tumefieze (umfle). Dupa 24-48 ore edemul atinge punctul maxim. Pentru a minimiza acest lucru, aplicati comprese reci (punga de gheata invelita intr-un prosop) 10 minute cu 20 minute pauza in primele 24 de ore
- Sangerarea usoara in primele 24 de ore este normala. Imediat dupa interventie mentineti compresele intermaxilar
- Controlul pentru indepartarea firelor se face la 7-10 zile dupa inserarea implanturilor
Pentru orice alte intrebari si plan de tratament individualizat nu ezitati sa contactati specialistii clinicii Cubic Dent.
Cat costa un implant dentar in 2019?
Pierderea unui dinte poate sa reprezinte o trauma pentru unii pacienti, atat din punct de vedere emotional cat si din punct de vedere financiar. Daca reabilitarea dintelui lipsa se poate face cu ajutorul unui implant dentar, trebuie sa intelegeti procesul si cat de aproape sunteti sa va reluati sanatatea orala printr-o interventie chirurgicala de mica amploare.

Raspunsul la intrebarea de mai sus este: DEPINDE
La fel ca orice interventie chirurgicala, sunt multi factori care pot determina pretul unui implant dentar. Experienta chirurgului, cursurile la care acesta a participat, localizarea clinicii dentare, tipul implantului, firma producatoare a implantului.
In functie de fiecare variabila, se stabileste pretul implantului. In momentul in care se alege un pret mic al implantului, trebuie sa va puneti o serie de intrebari, intrucat durabilitatea lui in timp poate scadea in timp si pot aparea complicatii, astfel incat in timp sa realizati ca veti ajunge la un pret mult mai mare decat cel stabilit.
De cele mai multe ori implantul dentar are un pret scazut atunci cand:
- este de calitate indoielnica (implant dentar fabricat de firme nou infiintate fara istoric, sau implanturi dentare fabricate fara tehnologie de ultima generatie)
- calitatea implantului este buna insa medicul stomatolog nu are multa experienta
Clinica noastra colaboreaza cu un medic chirurg dento-alveolar specializat in implantologie, avand o experienta de peste 8 ani si cursuri internationale in domeniu.
Toate implanturile dentare sunt realizate din titan. Este important de retinut ca nu doar materialul din care este confectionat implantul conteaza, ci si modul in care acesta este fabricat, cu un design ce respecta standardele de calitate existente la ora actuala, puritatea titaniului folosit dar si de modul de sterilizare al implantului.
De ce este scump un implant dentar?
Pretul mediu al unui implant dentar este de 2000 lei.
Pretul poate sa fie mai mic sau mai mare in functie de cine face interventia chirurgicala. Daca este efectuata de un medic chirurg specializat in implantologie, pretul va fi mai mare, daca este inserat de un medic dentist generalist sau cu specializare in alte ramuri ale medicinei dentare, pretul va fi mai mic.
Pentru ca procesul de reabilitare al unui dinte lipsa cu un implant dentar este complex sunt foarte importante etapele dinaintea inserarii implantului si anume: diagnosticarea corecta clinica cat si imagistica (computer tomograf). In aceasta etapa se identifica grosimea si latimea osului alveolar astfel incat sa putem decide daca aveti nevoie si de alte interventii, precum aditie osoasa sau sinus lift.
Asigurarea pe viata a implantului?
Probabil ca suna tentant, dar trebuie sa va informati bine inainte de a alege o clinica care ofera aceasta asigurare, pentru a intelege ce acopera ea de fapt. In medicina poti beneficia de asigurarea lucrarilor protetice si a implanturilor, dar nu si a reactiei pe care o au acestea cu organismul.
Adica, daca post implant, la un anumit interval de timp, va veti confrunta cu o periimplantita (infectia aparută la interfaţa dintre os şi implant care poate duce la resorbţia osului si pierderea implantului), tratamentul acesteia nu va intra in asigurarea implantului. De obicei, asigurarea implantului inseamna inlocuirea gratuita a acestuia in cazul in care acesta trebuie extras.
Ce intrebari sa-i adresez medicului stomatolog inainte de a accepta planul de tratament cu un implant dentar?
-
Ce este inclus in pretul implantului? Asigurati-va ca primiti un pret complet pentru inserarea implantului, pentru bontul protetic si pentru coroana pe implant.
-
Protezarea implantului va fi imediata sau temporizata? Implantul dentar poate fi incarcat imediat sau poate fi protezat peste 3-4 luni, in functie de planul de tratament potrivit pentru dumneavoastra.
-
Ce variante de coroane pot alege pentru protezarea implantului? Implantul dentar poate fi protezat cu coroane din diverse materiale. Toate coroanele va vor ajuta din punct de vedere functional iar diferenta o face estetica. In functie de exigentele estetice si pretul coroanelor creste.
Protezarea printr-un implant dentar nu este o procedura ieftina de aceea trebuie sa va informati din surse sigure. Este recomandat sa mergeti intr-o clinica stomatologica unde medicii va inspira incredere, unde puteti pune toate intrebarile necesare pentru o informare cat mai corecta. In cazul in care dupa discutia cu medicul specialist veti mai avea intrebari/ nelamuriri despre aceasta procedura puteti solicita chiar si o a doua opinie.
Medicii clinicii noastre va stau la dispozitie pentru a va raspunde la toate intrebarile legate de implantul dentar. Nu ezitati sa ne contactati telefonic la numerele de telefon sau va puteti face o programare online utilizand formularul din contact.
Care sunt tipurile de implanturi dentare?
Implantul dentar reprezinta o necesitate pentru pacientii care si-au pierdut un dinte. Pentru a putea beneficia de tratarea unei edentatii printr-un implant dentar trebuie sa va adresati unei clinici stomatologice. In cadrul unei consultatii, medicul stomatolog impreuna cu medicul implantolog va vor prezenta tipurile de implant de care puteti beneficia in cadrul clinicii respective. In zilele noastre, mai mult de 60 de companii produc implanturi dentare. Astfel, medicii stomatologi au mai multe optiunii in alegerea firmei producatoare colaboratoare.
Putem imparti intr-o prima faza implanturile dentare astfel:
– implantul dentar cu incarcare imediata (protezarea se face in aceeasi sedinta cu inserarea implantului)
– implantul dentar in doua etape (dupa inserarea implantului se asteapta osteointegrarea, apoi se trece la faza de protezare)
Marea majoritate a implanturilor sunt fabricate din titan. Suprafata implantului care este expusa si care determina longevitatea si integrarea cu succes a acestuia, poate varia. O suprafata poroasa a acestora, ofera un contact mai mare cu osul fata de o suprafata neteda. Unele firme producatoare trateaza chimic suprafata implantului cu hidroxiapatita sau zirconiu pentru un rezultat si mai bun.

Conectorii
Dupa forma acestora ne putem raporta la:
- conector intern cu hex – forma de hexagon, dispusa in interiorul implantului, in care se va insuruba bontul protetic.
- conector extern cu hex – de asemenea, cu forma hexagonala, conectorul este plasat in exterior
- conector intern octagonal
Marimea implantului
In functie de platforma folosita si de marime, implanturile pot fi folosite in anumite zone anatomice ale osului maxilar sau mandibular. In functie de marimea aleasa pentru implant (coroborata cu analiza computerului tomograf al pacientului), se va fora alveola implantului cu ajutorul frezelor asociate tipului de implant folosit.
Platforma standard: prezinta latimea implanturilor de la 3.5 mm – 4.2 mm
Platforma extinsa: in acest caz, latimea implanturilor este de la 4.5mm – 6mm
De asemenea, in cazul pacientilor cu resorbtie osoasa accentuata exista varianta de mini-implanturi cu latimea de 2mm – 3.5mm.
Clinica stomatologica Cubic Dent foloseste implanturile dentare ale companiei MEGAGEN cu un raport calitate-pret excelent. Calitatea materialelor folosite cat si succesul lucrarilor finale sunt extrem de importante pentru noi, si depind in egala masura atat de calitatea implantului dentar cat si de pregatirea medicilor clinicii noastre.
Deoarece inserarea unui implant dentar este o procedura ce nesita mult studiu si experienta, inserarea implanturilor se face numai de catre medicul nostru specialist chirurgie dento-alveolara specializat in implantologie.
Despre Implantul dentar MEGAGEN
Compania MEGAGEN Implant a fost infiintata in anul 2002 de catre un grup de chirurgi dentari cu experienta. Dorinta lor de a oferi solutii din ce in ce mai bune pentru pacienti continua si astazi, compania imbunatatind produsele sale in mod constant si oferind solutii ultra moderne si eficiente chiar si pentru cele mai dificile cazuri.
Compania MEGAGEN Implants este unul dintre cei mai cunoscuti producatori de implant dentar la nivel mondial. Acesta a schimbat piata stomatologica lansand implanturile Rescue Short & Wide. Cercetarea extensiva a dovedit ca implanturile cu diametru mic functioneaza foarte bine iar cele mai multe companii au acum in portofoliul lor atat implanturi cu diametru mic cat si implanturi cu diametru mai mare.
Gratie experientei companiei cat si a departamentului de dezvoltare si cercetare, acum doi ani, MEGAGEN Implants a lansat un produs inovativ: Implantul AnyRidge. Implantul MEGAGEN Anyridge are un design activ al spirelor ceea ce-l face foarte stabil in orice fel de situatie. Este considerat un implant dentar din categoria medie – top.

Implantul MEGAGEN prezinta tehnologie de proiectare avansată:
– Pe suprafața sa sunt încorporate particule nanomicronice de oxid de calciu, astfel, țesutul osos nu ia contact direct cu implantul, ci cu pelicula de oxid de calciu pe care organismul o va percepe ca fiind proprie. Implantul poate fi aplicat în aceeași sedință cu extracția dentară (ceea ce înseamnă mai puține vizite la cabinet).
– Estetica și funcționalitatea obținute în urma intervenției de inserare a implantului dentar au o foarte bună stabilitate în timp.
– Prezintă una dintre cele mai puternice și stabile conexiuni dintre implantul propriu-zis și porțiunea de la suprafață (bontul pe care se fixează coroana dentară).
Tipuri de implant:
Implant MEGAGEN AnyOne
- Design conic clasic al implantului
- Spire asemanatoare cu cele ale implantului AnyRidge, dar mai scurte din cauza latimii mai mari a surubului
- Favorabil pentru osul de tip D1 & D2
- XPEED – suprafata SLA hidrofilica cu o nanostructura de ion de calciu
- Etansare conica biologica de tip morse taper 11°(conexiune con-in-con)
- Conexiune interna hexagonala adanca
- Surubul implantului la nivel cu osul
- Design-ul apexului este rotunjit, oferind o precizie exacta la inserare
- Linie anatomica S-Line ce asigura o estetica naturala
- Suprafata bontului tratata cu zirconiu

Implant MEGAGEN AnyRidge: Implant Premium Plus
- Design revolutionar al surubului, mai subtire si mai rezistent.
- Marimi diferite ale spirelor, pentru diferite tipuri de os, ceea ce ofera o stabilitate maxima, superioara implantului AnyOne
- Pentru toate tipurile de os (D1, D2, D3, D4)
- XPEED – suprafata SLA hidrofilica cu o nanostructura de ion de calciu
- Etansare definitiv ermetica, biologica, de tip morse taper 5°(conexiune con-in-con) care elimina destabilizarea implantului
- Conexiune interna hexagonala adanca
- Surubul implantului la nivel cu osul
- Design-ul apexului este rotunjit, oferind o precizie exacta la inserare
- Linie anatomica S-Line ce asigura o estetica naturala
- Suprafata bontului tratata, de nuanta gingiei

Avantajele implanturilor MEGAGEN AnyRidge:
- inlocuirea oricarui tip de dinte
- foarte rezistent in zona molarilor
- foarte stabil in situatii in care osul nu este de cea mai buna calitate
- permite incarcarea imediata
- permite fixarea protezelor pe implanturi prin locatori
- rezultate estetice foarte bune